Tvätta motorcykel – så gör du

Att ta hand om sin motorcykel på bästa sätt är viktigt. Här ingår såklart också att rengöra och tvätta sin motorcykel noggrant. Att tvätta motorcykel kan låta enkelt, vilket det också är om man vet hur man ska göra.

För att hjälpa dig på vägen så har vi ändå sammanställt en lista över hur du tar hand om din guldklimp på bästa vis. I vår steg-för-steg-guide längre ned på sidan så får du hjälp med att rengöra din motorcykel genom:

  • Avfettning.
  • Högtryckstvätt.
  • Schampo.
  • Högtryckstvätt igen.
  • Torkning.
  • Vaxning.

Innan man kommer igång med all rengöring så är det bra att fundera på vart man ska hålla till för att ge sin hoj denna service. Kan du vara i ett varmgarage med tillgång till vatten, lyft och annan nödvändig utrustning så är det toppen. Utomhus med tillgång till vatten fungerar annars också bra. Det är bra att undvika att stå i direkt solljus.

 

 

Avfettning

Börja med att spraya avfettning på drev, sving, baknav och på övriga smutsiga delar. Avfettning bör alltid göras på en torr motorcykel. Efter detta så kan man gärna hjälpa avfettningen på traven med att pensla ytorna.

Om kedjan behövs rengöras så är det bäst att ta av kedjan och sedan rengöra den med en ren diskborste. En borste med kortare strån kan också användas.

 

Tvätta motorcykel med högtryckstvätt

Här är det dags att koppla in den tyngre artilleriet, d.v.s. högtryckstvätten. Gå noga igenom hela motorcykeln, gärna två gånger. Undvik som alltid elektronik och annan utrustning som kan skadas av vattnet eller av trycket.

När du spolat av smutsen så är det dags att fortsätta med mikroavfettning. Börja med att spraya de nedre delarna av motorcykeln och fortsätt sedan sakta och metodiskt uppåt. Anledningen varför man börjar nedifrån och upp är för att försöka undvika rinnmärken.

Låt sedan mikroavfettningen verka i 5–10 minuter innan det är dags att plocka fram högtryckstvätten igen. Gå igenom hela hojen ett par gånger för att vara säker på att få med allt.

Lästips! Hur mycket kostar en cross?

Tvätta motorcykeln med bra produkter

Nu är det dags för finliret. Varmt vatten, bilschampoo, nya rena svampar och penslar. Rengör alla delar på motorcykeln med den mjuka svampen. Var noga med att hellre byta vatten en gång för mycket än en gång för litet. Kring ytor som kan vara svåra att nå med en svamp så använd en mjuk och bra pensel.

Spraya även på kedjerengöring för kedjan och låt denna verka i 5–10 minuter. Dra sedan en ren trasa ett par gånger runt kedjan för att torka bort all smuts.

Sedan åker högtryckstvätten fram igen när det är dags att spola av hela motorcykeln, ett par gånger räcker bra. I detta steg så avslutar du sedan med att smörja in kedjan. Se alltid till att använda bra produkter när du ska ge din hoj denna extra kärlek och omtanke.

Lästips! Hur mycket kostar en motorcykel?

Torkning

Torka sedan din motorcykel torr med tryckluft eller med microduk eller sämskinn. Se till så att du aldrig använder en smutsig trasa eller en trasa som kan riskera att skada lacken.

 

Vaxa hojen, men tänk på detta!

Ta inte på mera vax än vad du behöver. Lägg på vaxet för hand med små cirkelrörelser med avsedd ren trasa. Efter att vaxet har torkat så är det dags att polera din guldklimp. Det är även detta som är varje mc-ägares våta dröm och det som ger den läckra glansen.

När det är dags att polera så kan du med fördel använda en bra polermaskin. Använd inte en borrmaskin då den höga frekvensen kan ge fula skador på lacken.

Var noga med att polera ordentligt så att alla eventuella vaxrester försvinner. Även här så är det rekommenderat att lägga några extra kronor på ett riktigt bra vax.

Som alltid så kom ihåg att läsa instruktionerna på vaxet, detta då tillvägagångssätten kan variera från vax till vax. På en stor Mc-klubb diskuteras det hur man bäst gör för att tvätta sin motorcykel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *