Eldriven motorcykel

Sammanfattad fakta om eldrivna motorcyklar

 • En bra eldriven motorcykel kostar ca 50 000 – 200 000 kronor.
 • En elmotorcykel kan gå ca 15 – 20 mil på en laddning (10 kWh batteri). Topphastigheten för en eldriven motorcykel är ca 120 – 200 km/h 
 • Bränslekostnaden ligger på under 1 kr/mil tsk. från bensinmotorcyklar som kostar ca 10 kr/mil. 

I denna artikel går vi igenom allt som är värt att veta om elmotorcyklar när du vill köpa en eldriven motorcykel.

Eldrivna motorcyklar mer populära

Det har blivit allt populärare bland många konsumenter i Sverige att köpa ett eldrivet fordon. Sedan tidigare så har marknaden svämmat över av el-cyklar, el-mopeder och el-scootrar. Nu har också tekniken uppdaterats ytterligare genom de eldrivna motorcyklarna.

Funderar du också på att skaffa en motorcykel som är eldriven? Ja då finns det en hel del värt att veta. Vi har samlat allt information som är viktig om eldrivna motorcyklar här hos oss.

Genom att ta del av all information här på vår sida så blir det också enklare för dig att välja produkt. Förutom att det blir enklare att välja i djungeln av eldrivna motorcyklar så ökar du också dina chanser att spara pengar. Du behöver också ta hand om din motorcykel så kika gärna på sidan om hur du tvättar din motorcykel.

 

Hur fungerar en motorcykel som är eldriven?

En eldriven motorcykel drivs av en elmotor precis som exempelvis el-scootrar och el-cyklar också gör. Skillnaden är dock att elmotorn till en eldriven motorcykel är betydligt starkare och snabbare än andra elfordons.

Som med andra elfordon så måste även batteriet på den eldrivna motorcykeln laddas med el. Motorcykelns batterikapacitet och motorcykelns motoreffekt är de två viktigaste komponenterna att se över när man ska välja fordon.

Eldriven motorcykel

Om eldrivna motorcyklars batterikapacitet

Ett starkt och kraftfullt batteri är ett måste för att man ska kunna åka långt på sin eldrivna motorcykel. 48–96 Volt är de olika typer av spänning som oftast erbjuds för eldrivna motorcyklar, dock finns än högre Volt-alternativ tillgängliga. Ju högre spänning som batteriet har desto högre maxeffekt kan din eldrivna motorcykel ta del av.

Vilken kWh-kapacitet som batteriet har är viktigt att se över när du ska välja fordon. Ju högre kWh-kapacitet som ditt batteri har desto längre kan du åka innan du behöver ladda det igen.

Räckvidden på batteriet beror till största delen på dess storlek och i vilken hastighet som du kör. Ett batteri på 10 kWh räcker vanligtvis till ca 15 mils körning, räkna med att detta kan variera +-5 mil åt båda hållen.

 

Om eldrivna motorcyklars motoreffekt

Motorn i en eldriven motorcykel avgör vilken acceleration och toppfart som motorcykeln kan ha. På eldrivna motorcyklar så anges motoreffekten vanligtvis i kilowatt (kW) och inte i hästkrafter som på ”vanliga” fordon, en hästkraft motsvarar 0,745 kW.

Eldrivna motorcyklar har inga växellådor men har ändå ett väldigt högt drivmoment sett över hastighetsintervallerna. Detta är något som många ägare av eldrivna motorcyklar också verkligen uppskattar.

Här är det bra att veta om att en eldriven motorcykel är snabbare och starkare än en motorcykel som drivs på bensin och där de båda fordonen ändå har samma motoreffekt. Detta beror på att en elmotor, till skillnad mot en bensindriven motorcykel, verkligen ger den motoreffekt som den säger sig ha.

 

Vad kostar en eldriven motorcykel?

Det finns flera faktorer som avgör hur mycket en motorcykel som är eldriven faktiskt kostar. Vilket märke och om den är ny eller begagnad är det som främst avgör priset. Utöver detta så är också motoreffekt och batterikapacitet viktiga avgörande faktorer för priset.

Ett helt nytt fordon kan vanligtvis kosta från ca 50 000 kr och upp till flera hundratusentals kronor. Då eldrivna motorcyklar är nya på marknaden så är också andrahandsvärdet fortsatt relativt högt. Så även vid begagnade eldrivna motorcyklar så gäller det att se över de olika faktorerna här ovan nämnda.

 

Här köper du eldriven motorcykel

Då marknaden fortsatt är relativt begränsad, men ändå väldigt snabbt ökande, så är det bäst att först söka online. Det finns mängder av olika fordonssajter online som säljer bensindrivna motorcyklar och nu allt oftare även eldrivna motorcyklar.

Zero är annars en känd tillverkare i branschen som är värda att kolla in och som erbjuder fantastiska eldrivna motorcyklar. En rolig parantes här är även att vi har ett par starka svenska tillverkare i Cake och RGNT. Cake har specialiserat sig mera på eldrivna motorcyklar för landsväg medan RGNT har fokuserat mera på billigare motorcyklar för stadskörning.

Vill du läsa mera om eldrivna motorcyklar så finns det än flera spännande artiklar i ämnet att kunna läsa.

 

 

Fördelar med laddningsbara motorcyklar

 • Är lättare att köra rent tekniskt än bensindrivna motorcyklar. Vikten är bara en bråkdel av en bensindriven motorcykel och du slipper krångla med växlar och koppling.
 • Minimal bränslekostnad.
 • Miljövänlig.
 • Tystgående.
 • Kräver nästintill obefintlig service.
 • Snabb och stark motor med höga moment även på låga varvtal.

Nackdelar med laddningsbara motorcyklar

 • Kan kosta en bra slant att köpa (men är dock väldigt billig att köra och äga).
 • Finns ännu inte så många inköpsställen.
 • Vid behov av service så kan det vara långt till närmaste serviceställe.
 • Finns ännu inte så många laddningsstolpar längs de svenska vägarna (även om dessa stadigt ökar).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *