Att köpa el scooter

Priset på en el scooter varierar mycket kraftigt beroende på vilken modell du vill ha. Generellt börjar priset på strax under 3 000 kronor och kan gå ända upp till runt 20 000 kronor för mer avancerade modeller.

Köpa el scooter till barn

Vill du köpa en el scooter till ditt barn kan du absolut satsa på en enklare modell och du måste absolut se till så att den inte gå för snabbt. Allt för små barn ska inte ha en el scooter överhuvudtaget men när barnet börjar bli runt 8–10 års ålder börjar det bli redo för en enklare modell av el scooter.

En el scooter till barn bör inte gå mer än cirka 15 km/h och ska inte vara för stor, eftersom den ska vara smidig och enkel för barnet att ha koll på och styra på ett bra sätt. Går el scootern under 20 km/h klassas den som en cykel och därför måste barn under 15 år ha hjälm när de färdas på den. Går den över 20 km/h bör den inte framföras av barn.

En el scooter till barn kostar mellan 3 000 kronor upp till cirka 10 000 kronor.

Att tänka på om du ska köpa el scooter

En el scooter är ett eldrivet fordon men ska inte på något sätt blandas ihop med eldriven motorcykel eftersom det är mycket stor skillnad. Oavsett om det är en vuxen eller ett barn som ska använda el scootern bör den inte ha en maxhastighet som överstiger 20 km/h eftersom det då blir problem med att veta vilket fordon den klassas som och kan därför endast köras inom inhägnade områden. Den bör inte heller ha en motor som är starkare än 250 watt.

Det du kan behöva fundera över är hur stor batterikapacitet du vill att din el scooter ska ha, hur stora hjul du vill att den ska ha och om du vill att den ska ha olika körlägen exempelvis.

Bestäm dig för en budget och kontrollera utbudet inom den prisklassen.

Ta hand om din el scooter

Oavsett vilken el scooter du väljer att köpa får du vara beredd på att investera ett antal tusenlappar. Men tar du hand om din el scooter kommer den förhoppningsvis att hålla i många år.

Tänk på hur du kör, ramlar du med din el scooter är det stor risk att någonting går sönder på den och livslängden kommer troligtvis att förkortas. Du behöver också tänka på hur du tar hand om batteriet och det bästa du kan göra är att läsa instruktionerna för att ge batteriet ett så långt liv som möjligt.

Och även om en el scooter inte är lika krånglig att tvätta som en motorcykel är det viktigt att du rengör den på ett korrekt sätt.

Köpa el scooter utomlands

Ibland kan det bli billigare att köpa en el scooter utomlands eftersom en del länder har en annan momssats på vissa produkter exempelvis, eller så är det helt enkelt så att du exempelvis bor utomlands under en period och vill ha en el scooter.

Om du sedan vill använda din el scooter i Sverige är det viktigt att du ser till så att den följer det regelverk som finns i Sverige för el scootrar, vilket är samma regelverk som gäller för cykel – i alla fall om du har en el scooter som går under 20 km/h.

Om du ska köpa en el scooter utomlands bör du använda ett kort utan valutapåslag för att få ett så bra pris som möjligt och för att hitta ett sådant kort kan du jämföra flera kreditkort utan valutapåslag.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *