Så mycket kostar en elmotorcykel

Om du gillar att susa fram snabbt och ljudlöst på vägen är en elmotorcykel en bra idé. Men vad kostar en elmotorcykel, vad avgör priset och hur kan du finansiera en elmotorcykel? Detta går vi igenom i den här artikeln.

 

Vad kostar en elmotorcykel?

En ny elmotorcykel har ett snittpris på cirka 200 000 kr, medan en begagnad elmotorcykel med en ålder på fem år i snitt kostar cirka 80 000 kronor. Såväl andrahandsvärdet som nypriset beror på faktorer som märke, komfort, motorstyrka och räckvidd (batteriets kapacitet).

 

Exempel på priser för populära elmotorcyklar

MC Pris
Ca. 240 000 kr
Zero SR/F Ca. 160 000 kr
Arc Vector Ca. 750 000 kr
Lightning LS-218 Ca. 320 000 kr
Energica Eva Ribelle
Ca. 180 000 kr
Damon Hypersport Pro
Ca. 200 000 kr
Lightning Strike Ca. 310 000 kr
Tarform Ca. 200 000 kr
Zero FX Ca. 150 000 kr

Så kan du finansiera en elmotorcykel

 

1. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %

Det är en bra idé att finansiera sin elmotorcykel med ett privatlån. För det första är avbetalningstiden flexibel, för det andra är räntesatsen relativt låg och för det tredje behöver du inte betala någon kontantinsats. Du kan i regel ta ett privatlån på upp till 600 000 kronor, så inte heller beloppsgränsen är något problem.

 

2. MC-lån (4,5 %)

Ett MC-lån har i regel en ränta på omkring 4,5 procent, men trots den låga räntan finns det ett flertal nackdelar. Du måste betala en kontantinsats på omkring 20 procent av elmotorcykelns värde, och det är alltid elmotorcykeln som agerar pant för lånet.

Det betyder att du inte får sälja motorcykeln så långe du har pantsatt den. Utöver det måste du alltid ha en helförsäkring då banken vill ha tillbaka sina pengar även om du totalförstör motorcykeln. För det tredje måste du handla din elmotorcykel hos en auktoriserad motorcykelåterförsäljare, och inte via exempelvis Blocket eller Tradera.

Om du ändå tänkt att handla din motorcykel hos en återförsäljare och har pengar så det räcker till en kontantinsats. Då kan ett MC-lån (eller elmotorcykellån), som du kan läsa om här vara en bra idé.

 

Läs mer: Så tvättar du din motorcykel

 

3. Snabblån (ränta på cirka 35 %)

Det är en bra idé att betala en fortkörningsböter eller p-bot som riskerar att gå till inkasso med hjälp av ett snabbt lån, men du ska inte finansiera en elmotorcykel med ett snabblån. Mer specifikt ska du bara ta ett snabblån om du sparar eller tjänar pengar på det, exempelvis om du behöver laga bilen för att ta dig till jobbet eller måste betala en räkning för att slippa förseningsavgift.

Att finansiera sin elmotorcykel med ett snabblån är en dålig idé, främst då räntan är mycket hög.

 

4. Höj ditt bostadslån (ränta på cirka 1,75 %)

Att höja sitt bostadslån är ett billigt sätt att finansiera sin motorcykel. Då kan du köpa din motorcykel var du vill, och du behöver inte heller betala någon kontantinsats. Men notera att det är långt ifrån alla som har råd att äga sin egen bostad, och utöver det kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt enligt de svenska amorteringsreglerna.

Det finns även undantag från amorteringsreglerna, förtydligar FI.se. Men trots att så är fallet är det krångligt och omständligt att höja sitt bolån för att köpa en elmotorcykel, för du behöver även boka in en tid med en bankman för att ens kunna ansöka om att hoja ditt bostadslån.

Vill du finansiera din elmotorcykel på ett smart sätt? Då är ett privatlån eller ett MC-lån de bästa alternativen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *