Hur mycket kostar en cross?

En ny cross kostar vanligtvis ca 50 – 100 000 kronor, medan en begagnad kostar ungefär 10 000 – 30 000 kronor. Priset för en motorcross varierar framförallt beroende på motorstorlek, ålder, modell, antal mil körde och eventuella skavanker.

Att köra cross är bland det roligaste som finns och intresset bara ökar runt om i Sverige. En vanlig fråga bland många crossintresserade är: hur mycket kostar en cross egentligen? Det finns en rad olika faktorer som påverkar priset på en cross. Hur mycket en cross kostar beror främst på crossens cylindervolym (cc), om crossen är ny eller begagnad. Crossens cylindervolym varierar från 50cc för de allra yngsta och upp till 250cc tvåtakt eller 450cc fyrtakt för seniorer.

Med allt detta i beaktande så kan en cross kosta allt från ett par tusenlappar för de minsta modellerna och upp till ca +-100 000 kr för de allra tyngsta och nyaste modellerna. Mer information om motocross hittar du på det svenska förbundet SVEMO. Något som också är viktigt om du funderar på att köpa en cross är att ta reda på vart man får köra sin cross vilket vi skriver mer om på sidan.

 

Vilken cross passar för barn?

För de allra minsta 5 – 6 åringarna så är det en 50 cc cross som gäller. Vid 6 – 8 års ålder 65 cc. När man kommit upp i 9 – 10 års ålder så börjar det bli dags att hoppa upp på en 85cc och från ca 10 år och uppåt så kan man ta steget upp till 125cc/250 fyrtakt. Då alla barn är olika i sin utveckling, teknik och känsla så bör även cc anpassas efter barnets förutsättningar.

Då barn är snabba i sin utveckling precis som de ofta skiftar i sina intressen så kan det vara bäst att börja med en begagnad cross. Kvarstår sedan intresset upp i tonåren så kan man fundera på att köpa en ny cross. Så, hur mycket kostar en cross 50cc begagnad? Som oftast så kan man få en bra begagnad 50cc för ca 2000 – 3000 kr. En ny 50cc i medelprisklass går ofta att hitta för ca 4000 – 5000 kr.

En bra begagnad 65cc får man ofta för ca 10 000 – 15 000 kr, en ny kostar runt 30 000 kr och uppåt. En helt ok begagnad 85cc kan kosta runt 15 000 – 20 000 kr medan en ny kan kosta från ca 40 000 kr och uppåt. Det är inte ovanligt att man kan hitta en bättre begagnad 125cc för ca 20 000 – 25 000 kr och en ny brukar kunna kosta  mer än 45 000 kr.

 

Vilken cross passar för vuxna?

250cc tvåtakt eller 450cc fyrtakt är avsedda för vuxna. Tjusningen med cross är att det aldrig är försent att börja köra. Är du helt ny i crossens fantastiska värld så är det även här bäst att börja med en begagnad cross. Hur mycket kostar en cross för vuxna? Ja även här så kan man hitta en bättre begagnad för ca 25 000 – 30 000 kr och där de allra nya värstingarna kan kosta +100 000 kr.

När man ska köpa cross så handlar mycket om intresse och personligt tycke och smak. Utöver detta så är det också en fråga om hur mycket man är beredd att betala för sin cross. En ytterligare faktor att räkna in är hur du ska använda din cross. Till tävling, träning eller arbete, ja även detta behöver man också fundera på innan man ska köpa cross.

 

Vad påverkar priset på en cross?

Priserna som vi har gått igenom här ovan är ungefärliga riktlinjer för crossar i olika klasser, nya som begagnade. Det som alltid kommer att påverka priset förutom detta är också:

 • Vilka som har tillverkat crossen.
 • Finns ny utrustning som ingår i priset.
 • Finns defekt utrustning som behöver bytas.
 • Årsmodell.
 • Antalet körda mil.
 • Eventuella garantier, besiktad eller icke besiktad med mera
 • Crossens skick i övrigt.

 

Vilken utrustning behövs för att köra cross?

För att åka på en riktig crossbana så behöver man förutom en godkänd cross ha hjälm, ryggskydd och kraftiga stövlar. Förutom detta så också annan utrustning att rekommendera:

 • Crossbyxor.
 • Crosströja.
 • Crosshandskar
 • Crossglasögon.
 • Skyddsväst, dessa finns att hitta med inbyggda armbågsskydd, axelskydd och ryggskydd.
 • Nackkrage.
 • Knäskydd.

Även här så är det bra att börja med begagnad utrustning, särskilt för barnen som växer snabbt. Att ta lite tid för att jämföra priser och leverantörer i butik och online är alltid klart värt det.